Ραδιολέσχη Έδεσσας


                                                              Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη
 
  Σκοπός των ραδιοερασιτεχνών είναι η επικοινωνία, η αυτοεκπαίδευση, ο πειραματισμός και η τεχνική έρευνα χωρίς να τους χωρίζει διαφορά φύλου ή φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτικής ή αξιώματος.  Οι εγκαταστάσεις των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών λειτουργούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της Ε.Ε.Τ.Τ . Οι σταθμοί έχουν άδεια λειτουργίας σε συγκεκριμένες συχνότητες που διεθνώς έχουν εκχωρηθεί για αποκλειστική χρήση από την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη. Οι συχνότητες αυτές είναι διαφορετικές από τις αντίστοιχες της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ή άλλων υπηρεσιών ώστε να αποκλείεται κάθε παρεμβολή. Οι ραδιοερασιτέχνες αποκτούν τις απαιτούμενες γνώσεις μελετώντας ειδική διεθνή βιβλιογραφία τεχνικής και κανονισμών τηλεπικοινωνιών και παράλληλα υποχρεωτικά μετέχουν σε εξετάσεις που διενεργεί το αρμόδιο Υπουργείο για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη. Στη συνέχεια προμηθεύονται ή κατασκευάζουν ειδικές συσκευές που πρέπει να εγκριθούν από την ειδική υπηρεσία του Υπουργείου.
    Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μη κερδοσκοπική δραστηριότητα, οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί δεν έχουν έσοδα διότι δεν εκπέμπουν μουσική , διαφημίσεις κλπ. Οι συνομιλίες αφορούν τεχνικά θέματα. Επιτρέπεται εκτός της ομιλίας , των σημάτων mors, της ραδιοτηλετυπίας και η χρήση ραδιοερασιτεχνικών δορυφόρων που έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από την γη, η επαφή με επανδρωμένους διαστημικούς σταθμούς και η σύνδεση με ασύρματο διεθνές δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών ανάλογο του internet για γραπτή μετάδοση μηνυμάτων (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).
                                                                            Πολιτισμός

  Οι ραδιοερασιτέχνες εκπέμπουν με ειδικά διακριτικά  για να τιμήσουν η να προβάλουν διάφορα γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκπομπές της Ραδιολέσχης που έγιναν για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 κ.λ.π. Όταν με τον ασύρματό σου μπορείς να βάλεις την χώρα σου και την πόλη σου σε χιλιάδες σπίτια σ’ όλη τη γη τότε είσαι ο καλύτερος πρεσβευτής της.

                                                               Θέματα Έκτακτης Ανάγκης

  Το ερώτημα γιατί να βοηθήσουν οι ραδιοερασιτέχνες, έχει απαντηθεί ήδη από την ιστορία και τη πράξη. Γιατί οι ραδιοερασιτέχνες είναι δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας , είναι ενεργοί πολίτες που ξέρουν όλες τις μεθόδους επικοινωνίας, γιατί είναι δίπλα και μερικές φορές μπροστά από τη τεχνολογία, γιατί οι ίδιοι επικοινωνούν καθημερινά, πολύ εύκολα και με πολλούς τρόπους, σε πολλά και διαφορετικά είδη συχνοτήτων, με όλο τον κόσμο και γιατί έχουν τα περισσότερα σχετικά οργανωμένα και εκπαιδευμένα μέλη, που μπορούν να λύσουν κάθε πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν συμβεί μεγάλης έκτασης καταστροφή και χαθούν όλα τα επίσημα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τα ραδιοερασιτεχνικά σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουν και λειτουργούν. Γιατί ο ραδιοερασιτέχνης ξέρει να αντικαταστήσει μία κομμένη κάθοδο ή να ρυθμίσει ένα αποσυντονισμένο μηχάνημα και δεν θα περιμένει το εξειδικευμένο συνεργείο τεχνικών να του το φτιάξει. Γιατί πάντα έχει τον τρόπο να λειτουργήσει ένα μηχάνημα ακόμα και χωρίς την τάση του δικτύου και ανά πάσα στιγμή, μπορεί να κάνει τη πατέντα εκείνη που πρέπει για να λειτουργήσει ο σταθμός του αξιοπρεπώς.. Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν οποιοδήποτε τοπικό δίκτυο σε ένα Τοπικό Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο (ΤΤΚ) και αυτό μπορεί να συνδεθεί κατευθείαν, δίνοντας σε όλους τους χρήστες, άμεση πρόσβαση στο Κέντρο Βοήθειας  (πχ. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας). Είναι λοιπόν προφανές ότι με το Ραδιοερασιτεχνικό δίκτυο, οι δυνατότητες βοήθειας και παρέμβασης, μπορεί να γίνει πολύ πιο φιλική και ουσιαστική στις υπηρεσίες που βοηθάμε και καθοριστική για τη γρήγορη ανακούφιση του προβλήματος.